Sunday 23 October 2011

Resepi Mi kari .. (teringin nk mkn) :P




Bahan-bahan 

  • Sebungkus mi kuning, dicelur dan tos.
  • Isi ayam setengah mangkuk potong kecil
  • Isi kerang rebus setengah mangkuk
  • Setengah bungkus (besar) serbuk kari BABA's
  • Santan setengah pekat 5 cawan atau lebih ikut suka
  • Sebiji kentang (buang kulit) dan direbus hingga empuk
  • sedikit air asam jawa
  • tauhu cina yang siap goreng (yg mcm span tu) dipotong dua
  • fish ball dan fish cake dipotong2
  • UNTUK HIASAN DAN SAMPINGAN
  • Tauhu digoreng dengan garam dan kunyit, dipotong dadu
  • bawang goreng, cili potong, limau kasturi belah dua, sawi dan taugeh dicelur
  • jangan lupa garam dan ajinimoto jika suka
  • minyak masak untuk tumisan
  • Bahan tumisan:
  • 5 biji bawang putih, 5 biji bawang merah kecil, 2 inci halia ditumbuk lumat
  • 2 tangkai daun kari

Cara-cara

  1. Celurkan mi dalam air mendidih dan tos, asingkan.
  2. Untuk kuahnya: Sediakan periuk yang sederhana besar, panaskan minyak untuk menumis. Tumis bawang putih, bwg merah dan halia dan daun kari hingga wangi. Masukkan pes rempah kari. Tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan isi ayam yang sudah dibersihkan. Gaul dan biar seketika.
  4. Masukkan santan, air asam jawa, kacau sebati. Biarkan mendidih.
  5. Sementara menunggu kuah mendidih, kentang yang sudah rebus di tambah sedikit air panas dan dihancurkan hingga lumat. Masukkan ke dalam kuah yang sudah mendidih.
  6. Masukkan kerang, fish ball, fish cake, garam dan perasa dan biar sekejap. Akhir sekali masukkan tauhu goreng tadi.
  7. Hidangkan dengan tahu goreng, bawang goreng, sawi dan taugeh. Selamat mencuba!
  8. ***Anda juga boleh mengubah mana2 kandungan mengikut kesesuaian selera anda dan keluarga.

No comments:

Post a Comment