Resepi Mi kari .. (teringin nk mkn) :P
Bahan-bahan
- Sebungkus mi kuning, dicelur dan tos.
- Isi ayam setengah mangkuk potong kecil
- Isi kerang rebus setengah mangkuk
- Setengah bungkus (besar) serbuk kari BABA's
- Santan setengah pekat 5 cawan atau lebih ikut suka
- Sebiji kentang (buang kulit) dan direbus hingga empuk
- sedikit air asam jawa
- tauhu cina yang siap goreng (yg mcm span tu) dipotong dua
- fish ball dan fish cake dipotong2
- UNTUK HIASAN DAN SAMPINGAN
- Tauhu digoreng dengan garam dan kunyit, dipotong dadu
- bawang goreng, cili potong, limau kasturi belah dua, sawi dan taugeh dicelur
- jangan lupa garam dan ajinimoto jika suka
- minyak masak untuk tumisan
- Bahan tumisan:
- 5 biji bawang putih, 5 biji bawang merah kecil, 2 inci halia ditumbuk lumat
- 2 tangkai daun kari
Cara-cara
- Celurkan mi dalam air mendidih dan tos, asingkan.
- Untuk kuahnya: Sediakan periuk yang sederhana besar, panaskan minyak untuk menumis. Tumis bawang putih, bwg merah dan halia dan daun kari hingga wangi. Masukkan pes rempah kari. Tumis hingga naik minyak.
- Masukkan isi ayam yang sudah dibersihkan. Gaul dan biar seketika.
- Masukkan santan, air asam jawa, kacau sebati. Biarkan mendidih.
- Sementara menunggu kuah mendidih, kentang yang sudah rebus di tambah sedikit air panas dan dihancurkan hingga lumat. Masukkan ke dalam kuah yang sudah mendidih.
- Masukkan kerang, fish ball, fish cake, garam dan perasa dan biar sekejap. Akhir sekali masukkan tauhu goreng tadi.
- Hidangkan dengan tahu goreng, bawang goreng, sawi dan taugeh. Selamat mencuba!
- ***Anda juga boleh mengubah mana2 kandungan mengikut kesesuaian selera anda dan keluarga.
No comments:
Post a Comment